Voorafbetalingen in 2024

Een voorafbetaling doen als zelfstandige of vennootschap is niet verplicht, maar zo kan je wel een belastingvermeerdering vermijden. Deze belastingvermeerdering bedraagt zowel voor vennootschappen als eenmanszaken 9% voor inkomstenjaar 2024. Dit is vooral een hoge stijging bij de eenmanszaken.

Heb je een vennootschap?

Op de verschuldigde belasting wordt een belastingvermeerdering berekend. Deze vermeerdering bedraagt dit jaar 9%. In 2023 was dit nog “maar” 6,75%. Door voldoende voorafbetalingen te doen, kan deze belastingvermeerdering vermeden worden. Concreet wordt er een percentage berekend op de voorafbetaling en het bekomen bedrag wordt dan afgetrokken van de theoretische vermeerdering. Hoe vroeger de voorafbetaling, hoe meer deze voordeel oplevert om een vermeerdering te voorkomen.

Loopt het boekjaar samen met het kalenderjaar, dan moet er rekening gehouden worden met volgende betalingstermijnen en bijhorende belastingvoordelen:


Uiterste betaaldatumVoordeel
1ste voorafbetaling10/04/202412%
2e voorafbetaling10/07/202410%
3e voorafbetaling10/10/20248%
4e voorafbetaling20/12/20246%

Er is geen vermeerdering van toepassing voor de eerste drie boekjaren van een kleine vennootschap.

Heb je een eenmanszaak?

Indien je een eenmanszaak hebt, bedraagt de belastingvermeerdering ook 9%. Dit is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar (4,5%). Omdat het belastingvoordeel en de data zowel voor vennootschappen als voor eenmanszaken dit jaar gelijkloopt, verwijzen we graag naar de tabel hierboven.
Er is geen belastingvermeerdering van toepassing vanaf de eerste vestiging als zelfstandige in hoofdberoep totdat er drie opeenvolgende jaren voorbij zijn.

Je voorafbetalingen uitvoeren kan je via de website MyMinfin. Meer info via jouw DLV Accountantskantoor.

DEEL DIT BERICHT: