De verbrekingsvergoeding

Wens je een nieuwe elektriciteitsleverancier te kiezen, bekijk dan eerst je huidig contract. Door je huidig contract correct op te zeggen, vermijd je eenvoudig een verbrekingsvergoeding.  Deze kosten kunnen immers hoog oplopen en zijn makkelijk te vermijden. Hieronder lees je hoe dit werkt.

Waar moet je rekening mee houden? 

Is je afname minder dan 50.000 kWh per jaar? Dan kan je maandelijks kosteloos opzeggen.  Verbruik je meer dan 50.000 kWh per jaar? Dan moet je rekening houden met de contractuele bepalingen.

In het algemeen komt dat neer op het volgende: 

  • Stel je huidige opzegtermijn vast, vaak is dit 3 maanden. De opzegtermijn is terug te vinden in je contract of in de bijlage “algemene voorwaarden”.

  • Stuur tijdig je (aangetekende) opzegbrief op.

  • Beëindig je toch voortijdig je contract, hou dan rekening met een verbrekingsvergoeding. Deze kost kan erg hoog oplopen (van 1 maand tot het verwachte verbruik van de resterende looptijd). Daarom is het beter om pas na afloop van je huidige contract, het contract bij de nieuwe leverancier in te laten gaan.

  • Te snel geweest en reeds voortijdig bij een nieuwe leverancier gestart? Spreek dan met je nieuwe leverancier af om het nieuwe contract pas later te laten ingaan, zodat je het huidige contract kan respecteren en de verbrekingsvergoeding vermijdt.

Ben je vergeten om je huidige contract op te zeggen?

  • Contacteer je huidige leverancier en vraag om een competitief voorstel, zo krijg je wellicht een betere prijs.

  • Verander niet alsnog snel van leverancier, want dat wordt beschouwd als ‘opzeg niet gerespecteerd’ en zorgt er dus voor dat je een verbrekingsvergoeding moet betalen. 

  • Wel kan je reeds een contract dat start na afloop van je huidige contract bij een andere leverancier afsluiten.

Conclusie: Hou goed in de gaten wanneer je contract afloopt, zodat je tijdig een opzeg kan doen. Wens je van leverancier te veranderen, heb je twijfels of vragen?

Contacteer een DLV-accountant.

DEEL DIT BERICHT: