Fiscale actualiteit en nieuwsberichten

Hervorming investeringsaftrek vanaf 1 januari 2025

De wet houdende diverse fiscale bepalingen van 12 mei 2024, die op 29 mei 2024 gepubliceerd werd, bevat een hervorming van de investeringsaftrek vanaf 1 januari 2025.

De investeringsaftrek is een extra aftrek van een bepaald percentage bovenop de afschrijvingen wanneer een onderneming investeert in nieuwe vaste activa die over minstens 3 jaar afschrijfbaar zijn en waarvan het gebruiksrecht niet aan derden wordt afgestaan. Het moet ook gaan over een investering die volledig beroepsmatig gebruikt wordt.

Lees meer

Fiscaal landbouwbarema inkomstenjaar 2023

Globaal gezien was inkomstenjaar 2023 op bedrijfseconomisch vlak een minder goed jaar voor de landbouwsector. Voor akkerbouw legde men een daling vast van het barema van 11,5%. Ook melkvee kende een aanzienlijke daling van 35,4% waardoor men op hetzelfde niveau komt van 2021. Daarentegen kende de vleesveesector een beter jaar met een stijging van 6,3%.

Lees meer

Voorafbetalingen in 2024

Een voorafbetaling doen als zelfstandige of vennootschap is niet verplicht, maar zo kan je wel een belastingvermeerdering vermijden. Deze belastingvermeerdering bedraagt zowel voor vennootschappen als eenmanszaken 9% voor inkomstenjaar 2024. Dit is vooral een hoge stijging bij de eenmanszaken.

Lees meer